Uuvuttava matka napapiiri
(Fins voor een barre tocht naar de Poolcirkel)

Na een voorbereiding van 5 jaar verschijnen wij, Han Stall en Erik Ziessen, op 20 januari 2017 weer aan de start van Nokian Navigate North.
Met onze goed geprepareerde auto nemen we deel aan een barre navigatietocht van minimaal 8000 kilometer in slechts 8 dagen. Deze avontuurlijke rit gaat tot ver voorbij de Poolcirkel en hopelijk wordt de Noordkaap bereikt. En dat midden in de winter, met spekgladde wegen, besneeuwde en verlaten landschappen, het Noorderlicht, ronddwalende rendieren en elanden, weinig slaap, Pipi Langkous, temperaturen van -30 graden en op het noordelijkste punt slechts 1 uur zonlicht per dag.

Tijdens deze diepvriesrit gaan we strijden tegen 40 teams, en net als in 2013 zullen we regelmatig onze koppositie verdedigen.

Wie zijn wij?

Han Stall: HanPassie voor lappen stof en gezellige mensen. Rijdt tijdens zijn werk van laadstation naar laadstation en in zijn vrije tijd ook. Drinkt nu al antivries  en hoopt in 2017 eindelijk het (noorder)licht te zien.’

ErikErik Ziessen ‘Passie voor alles wat lelijk is. Weet precies hoe je een auto, motor, vliegtuig of trein moet maken maar zijn eigen materieel doet het nooit. De pegels hangen nog aan zijn neus na de winterrally van 2013.’

 

 

 

 

nokian-tyres

De organisatie

De organisatie van de tocht is in handen van Nokian Navigate North. Die heeft voor de 40 teams een reis uitgezet met etappes die variëren van 10 tot 25 uur (ofwel 800 tot 2000km).

De deelnemende teams krijgen vlak vóór de start de coördinaten van een way-point en als dat bereikt is volgt de nieuwe set coördinaten. Zo is deze reis voor alle teams continu één grote verassing en staat slechts één ding vast: de Poolcirkel zal gepasseerd worden en hopelijk wordt de Noordkaap bereikt.

Het is geen vakantieritje naar de Cote d’Azur. De avontuurlijke rit wordt gereden in de winter met

weinig zonlicht, over onbegaanbare wegen vol met sneeuw en ijs. Deze barre omstandigheden doen een aanslag op het doorzettingsvermogen van de rijders. En het is te hopen dat de Nokian Hakkapeliitta banden hun werk goed doen.

Alle auto’s worden uitgerust met een “track & trace” systeem zodat onze fans (en de organisatie) continu kunnen zien waar we zijn.

Er is ook sprake van competitie, er worden namelijk punten verdiend door:

  • Benaderen van de ideale etappe tijd, waarbij te hard rijden zwaar gestraft wordt en kan leiden tot diskwalificatie
  • Afleggen van de kortste afstand
  • Goede uitvoering van (nog onbekende) opdrachten

Nokian Navigate North organiseert de tocht voor de 5e keer, 2017 is dus een jubileumeditie!

Maar wij doen echter het echte werk

Slim navigeren, wakker blijven, elanden ontwijken, spijkers in de banden slaan, anderen helpen, omgaan met tegenslagen, de ramen zowel buiten als binnen krabben, niet kijken op een kilometertje meer of minder, de auto uitgraven, plezier maken en eindeloos genieten.

 

polytexpeditieOns team opereert onder de naam van PolyteXpeditie. Een expeditie van stoffenhandel Polytex naar een land waar veel lappen zijn.